Gratis verzending vanaf €50,-
Veilig & achteraf betalen
Prijzen inclusief BTW zien?
Je kan dit altijd aanpassen, onderaan de pagina of op de productpagina.
Kunstgras leggen in 5 stappen
Kunstgras leggen in 5 stappen
Kunstgras heeft talloze voordelen. De kwaliteit is tegenwoordig zo hoog dat het nauwelijks te onderscheiden is van echt gras. Bovendien vergt het weinig onderhoud, omdat je het niet hoeft te maaien, zaaien of besproeien. Met kunstgras geniet je altijd van een groen gazon, en het gaat maar liefst 10 tot 25 jaar mee. Het is ook een ideale oplossing als je last hebt van hooikoorts of een grasallergie. Bovendien kun je met een beetje handigheid en inzicht zelf eenvoudig kunstgras aanleggen.
Verschillende soorten kunstgras
Kunstgras is verkrijgbaar in twee vormen: als tapijt of als matten. Tapijt is geschikt voor grotere oppervlakken, terwijl je met matten meerdere stukken naast elkaar kunt leggen en verbinden.
Bij de aankoop van kunstgras kun je letten op verschillende eigenschappen. Denk eerst na over het beoogde gebruik. Is het voornamelijk functioneel, dan kun je kiezen voor een type dat minder zacht is. Wil je erop kunnen lopen, dan zijn zachtere varianten geschikter. Naast de zachtheid zijn eigenschappen zoals de hoogte, kleur en natuurlijke uitstraling belangrijk. Ook de kwaliteit, het materiaal en de duurzaamheid zijn bij aankoop van belang. Je wilt immers dat het kunstgras na enkele jaren nog steeds mooi en veerkrachtig is.
Zelf kunstgras leggen
Om zelf kunstgras in je tuin aan te leggen, heb je naast het kunstgras zelf bestratingszand, een stabilisatiedoek en kunstgrashaken nodig. Ook zijn de volgende gereedschappen essentieel:
Stap 1. De ondergrond voorbereiden
Voordat je kunstgras kunt leggen, moet je de ondergrond gereedmaken. Verwijder het oude gazon en graaf de grond 15 tot 20 cm diep uit. Gebruik eventueel een kruiwagen om het zand weg te voeren. Vul vervolgens nieuw zand aan en verdicht dit met een trilplaat. Na verdichting egaliseer je de ondergrond met behulp van een lange waterpas. Als je wilt dat het kunstgras op gelijke hoogte ligt met het terras, moet je een hoogte van 1,5 cm aanhouden.
Stap 2. Leg het stabilisatiedoek
Plaats het stabilisatiedoek op het zandbed. Zorg dat het doek goed aansluit op de terrastegels om te voorkomen dat onkruid groeit. Bevestig het doek met kunstgrashaken op de hoeken. Als je meerdere doeken moet plaatsen, laat ze dan 5 tot 10 cm overlappen en verbind ze met stevige tape. Snijd overtollig doek bij de randen af met een afbreekmes.
Stap 3. Leg het kunstgras
Rol het kunstgras uit over het stabilisatiedoek. Zorg ervoor dat het goed aansluit bij de hoeken en terrastegels. Als je meerdere rollen kunstgras naast elkaar legt, let dan op dat de richting van de sprieten dezelfde kant op wijst. Om een natuurlijke overgang te creëren, snijd je een naad tussen twee banen met een afbreekmes. Plaats de banen zo dicht mogelijk tegen elkaar voor een strakke naad. Gebruik kunstgrastape om de banen aan elkaar te bevestigen. Snijd ten slotte de randen van het kunstgras op maat met een afbreekmes.
Stap 4. Bevestig het kunstgras
Zet het kunstgras vast met bevestigingshaken aan de randen. Sla de haken met een hamer ongeveer elke 100 cm in de grond. Hierdoor blijft het kunstgras stevig liggen, waait het niet weg en kunnen kinderen het niet gemakkelijk optillen.
Stap 5. Werk het kunstgras af
Bij sommige typen kunstgras is het nodig om instrooizand in het gras te vegen. Dit zand zorgt ervoor dat het gras steviger blijft liggen. Aangezien het kunstgras meestal opgerold wordt geleverd, zijn de grassprieten platgedrukt. Het instrooizand zorgt ervoor dat de grassprieten rechtop gaan staan. Gebruik een harde bezem om het gras op te borstelen en de grassprieten weer rechtop te krijgen.