Gratis verzending vanaf €50,-
Op werkdagen vóór 22.00u besteld = morgen in huis
Veilig & achteraf betalen
Sedumdak aanleggen in 5 stappen
Sedumdak aanleggen in 5 stappen
Een sedumdak is een groendak dat begroeid is met vetplantjes. Het maken van een sedumdak is een mooie manier om bij te dragen aan duurzaamheid en het milieu. En je kunt het sedumdak zelf aanleggen! Het groendak is geschikt voor schuine daken, maar ook voor platte daken. Een sedumdak is een erg licht en dun soort, omdat vetplantjes geen dikke bodem nodig hebben. Sedum is een plant die bestaat uit heel veel soorten en behoort tot de vetplantenfamilie. De keuze voor het soort sedum is afhankelijk van de hoeveelheid zon en schaduw op het dak. De vetplantjes zijn makkelijk om te onderhouden en ze groeien bijna overal op.
Voordelen van een sedumdak
Een sedumdak verlengt de levensduur van je dak. De planten beschermen het dak tegen UV-straling en erosie. Hierdoor gaat de dakbedekking bij een plat dak wel twee tot drie keer langer mee. Doordat het sedumdak zonlicht absorbeert en reflecteert, isoleert het je dakoppervlak. In de winter blijft het hierdoor warmer in huis en in de zomer blijven de ruimtes onder een groendak tot 4 graden koeler. Daarnaast zorgt het sedumdak voor een schonere lucht, doordat de planten de fijnstof uit de lucht en CO2 opnemen en omzetten in zuurstof. Het sedumdak trekt vlinders en andere insecten aan en draagt hierdoor bij aan het behoud en herstel van biodiversiteit. Daarnaast zorgt het voor de opslag van regenwater en heeft het een positief effect op je woningwaarde. Als je besluit om een sedumdak te nemen kun je vaak subsidie krijgen.
Aanleggen van een sedumdak
Voordat je het sedumdak gaat aanleggen, moet je kijken of je dak er geschikt voor is. Vooral de stevigheid van je dak is belangrijk. Want naast planten is er ook een bodem nodig en dat kan best zwaar worden. De bodem bestaat vaak uit substraat, grond en een drainagemat. Een goede afvoer is hierbij erg belangrijk. Een groendak kun je makkelijk aanleggen door middel van het plaatsen van sedummatten- of trays.
Het belangrijkste verschil tussen matten en trays is het gewicht. Wanneer ze verzadigd zijn met water, weegt een sedummat 80 kg en een sedumtray 65 kg. Hierdoor zijn matten vooral geschikt voor nieuwbouw, omdat er bij de bouw al rekening is gehouden met de belasting op de bouwconstructie. Een ander verschil is de maximale hellingshoek. Een groendak van trays kan meestal een hogere hellingshoek aan dan een sedumdak van matten. De hellingshoek van een sedumtray kan tot 15 graden zijn. De trays zijn geschikt als het dak sterk genoeg is voor twee mensen die samen meer dan 100 kg wegen. Twijfel je of je dak geschikt is voor het aanleggen van sedum? Vraag dan altijd advies aan een deskundige.
Stappenplan sedumdak aanleggen
Stap 1 Wortelbeschermingsfolie leggen
Om veilig het dak op te gaan, kun je het beste gebruik maken van een ladder. Om er zeker van te zijn dat het dak waterdicht is, controleer je of de dakbedekking nergens is beschadigd. Maak het dak schoon van vuil en afval met een bezem.
Leg op het dakdeel waar de sedumlaag moet komen een wortelbeschermingsfolie. Dit zorgt ervoor dat je dak wordt beschermd tegen uitgroeiende wortels van je planten. Zorg dat deze folie het hele dakdeel bedekt. Vouw de folie bij de dakranden om. Snijd de rand van de folie met een afbreekmes af, zorg ervoor dat je met het folie niet de gaten van je waterafvoeren afdekt. Snijd nooit direct op de dakbedekking. Laat de banen van de wortelbeschermingsfolie elkaar ongeveer 15 cm overlappen. Naast deze folie is het aan te raden om gebruik te maken van een beschermdoek. Deze mag ook een stukje overlappen, zodat alles goed aansluit.
Stap 2 Drainagemat en filterdoek leggen
Een drainagemat zorgt ervoor dat het overtollig regenwater kan wegvloeien. Meestal heeft de mat kleine noppen die water kunnen vasthouden en waartussen overtollig water kan weglopen. Op de drainagemat leg je een filterdoek. Deze filterdoek voorkomt dat kleine gronddelen uit het substraat en ander materiaal in de drainage noppen of in het afvoerwater komen. Vaak heb je een twee-in-één systeem, waarbij de drainagemat en filterdoek gecombineerd zijn. Deze gecombineerde drainagematten zijn eenvoudiger om aan te leggen.
Stap 3 Substraatlaag leggen
Substraat is misschien wel de belangrijkste laag van je sedumdak. Substraat is een voedende grond dat speciaal bedoeld is voor groene daken. In het substraat bevestigen de wortels zich en halen ze water, zuurstof en voedingsstoffen. Om substraat neer te leggen kun je gebruik maken van substraatplaten, substraatmix of een combinatie. Doe tijdens het installeren van de substraatplaten of substraatmix werkhandschoenen aan om jeuk en irritatie te voorkomen.
Stap 4 Sedumplanten plaatsen
De laatste laag is de laag met sedumplanten. Bij sedumtrays is het belangrijk dat je de trays op het dak stevig tegen elkaar aanlegt. Je kunt de sedumtrays bijsnijden met een scherpe zaag of slijptol, zodat de trays goed op elkaar aansluiten. Sedummatten worden vaak geleverd op rollen. Leg de eerste rol neer en rol deze voorzichtig uit. Zorg dat je de sedummatten strak tegen elkaar aanlegt. Wanneer ze allemaal goed liggen druk je de sedum aan. De matten kun je op maat snijden of knippen als dat nodig is. Als er gaten zijn kun je deze opvullen met losse stukjes van de sedummat. Deze losse stukken groeien vanzelf vast tussen de andere planten.
Stap 5 Bewateren
Het bewateren van de planten is de laatste stap. Het bewateren zorgt ervoor dat de sedumlaag na aanleg goed kan wortelen. Als het op dezelfde dag minimaal 30 minuten gaat regenen, mag je deze stap overslaan. Bij een langdurige periode van droog of warm weer is het belangrijk dat je het dak de eerste periode regelmatig water geeft. Afhankelijk van de locatie van de kraan kun je het dak bewateren door gebruik te maken van een lange haspel of tuinslang.
Subsidie aanvragen
Een sedumdak heeft veel voordelen, het vergroent je omgeving en draagt bij aan biodiversiteit. Een goed aangelegd groendak kan met weinig onderhoud ruim 50 jaar meegaan. In veel gemeenten kun je zelfs subsidie krijgen voor de aanleg van een groendak. De subsidie voor het aanleggen van zo’n dak is geschikt voor bestaande gebouwen, woningen, woonboten en bijgebouwen. Met de subsidie kunnen eigenaren tot wel 40 euro per m2 terugkrijgen, afhankelijk van de gemeente. Het aanleggen van een sedumdak is dus niet alleen makkelijk, maar door de subsidie kan het ook een stuk goedkoper worden!